Çapraz Düşünce Tekniği


Önce problemi tespit edersiniz.  Sonra alfabenin harflerini ele alırsınız; A, B, C, D, E, F diye.  A harfiyle başlayan bir kelime, mesela “armut”. Seçtiğimiz kelimenin mutlaka somut olması gerekiyor. Yani “anlamak” olmamalı; “armut” olabilir. B harfiyle başlayan “brokoli”, C ile “cam”, D ile “davul”, E ile “et” mesela. Kelimeleri koyduk. Sonra bu kelimelerle ilgili özellikleri çıkaralım. Armudun özelliklerini sayalım: Bir şekli var, tatlı, sapı var, kabuğu var ve sulu. B harfinde ne vardı? Brokoli; yeşildir, kıvır kıvırdır, kış sebzesidir. C harfinde cam; gözlük yapılır, kırılır, pahalıdır. Bunları çoğaltabilirsiniz. Bütün alfabeyle de yapabilirsiniz ama 5, 6 harf yeterli olur genelde. Şimdi problemi bu yuvarlağın tam ortasına yerleştirelim. Problem neydi? Patronunuzun sizden çok kısa sürede yapmanız için kapasitenizin üstünde bir iş istemesi. Bu sorunu bir şekilde çözmeniz, yeni fikirler üretmeniz lazım. Şimdi biz ne yapmıştık? A harfiyle ilgili armut kelimesini bulmuştuk ve armudun çeşitli özelliklerini sıralamıştık. Armut bir form sahibidir, dedik değil mi?
Problemimizle bağdaştıralım. Patronumuzun bize verdiği işin formu nedir? Çeşitli formlar oluşturmak faydalı olabilir mi? Bu yöntemle “mind-map” dediğimiz bir akıl haritası çıkarmak çok önemli. Bir daire çizin ve ortasına probleminizi yazın. Sonra problemin olduğu dairenin çevresine bulduğunuz nesnelerle ilgili özellikleri yazın.
Beynin nöronları birbiriyle ilişkili problemleri çabucak birleştirecektir. Örneğin armudun form özelliğinden yapacağınız işin boyutlarını belirlemeniz gerektiğini çıkarabilirsiniz. Buna “Çapraz Düşünce Tekniği” deniyor. Zihninizi zorlayabildiğiniz kadar zorlayın. Bu beyin fırtınası ilk başta biraz yavaş gider ama daha sonra zihin hızlanmaya başlar.
Eğer çözemediyseniz problemi düşünmeyi bırakın. Yemek yiyin, duş alın, dışarı çıkıp biraz temiz hava alın.  Göreceksiniz ki ilham, inanılmaz bir şekilde kendiliğinden gelecek.  Buna da “Arşimet Tekniği” diyoruz,  Düşüncenin kuluçkaya yatırılması…

Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder