Bir İşe Alımcının İtirafları


İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, herhangi bir iş başvurusu yaptığınızda o şirketin İnsan Kaynakları Uzmanı’na başvurunuzun ulaşması sadece 200 saniye sürüyor. Bahsi geçen İK uzmanı CV’nizi incelemek için 5 ila 7 saniye harcıyor. Peki, süreç bu kadar kısayken neden başvurduğunuz o şirketler size bir türlü olumsuz da olsa dönüş yapmıyor?
Çünkü her bir iş ilanı ortalama 250 başvuru alıyor (İngiltere). Türkiye’de bu sayının, işsizlik oranını ve kendi gözlemlerimi göz önüne alarak, yaklaşık 1000 olduğunu söyleyebilirim. Hal böyle olunca olumsuz adaylara dönüş yapmak “öncelikli” işler arasına girmiyor.
Peki, başvurunuzla ilgili değerlendirmeyi 7 saniyede olumsuz sonuçlandırmayı nasıl başarıyoruz?
Yazmış olduğunuz önyazının okunma ihtimali sadece %17. Zaten muhtemelen o önyazıyı gerçekten bizim ilanımıza özel oluşturmadınız. Kalıp bir önyazınız var ve şirket, pozisyon, aranan nitelikler gibi kriterleri değerlendirmeden her başvurunuzda onu gönderiyorsunuz. Bir önyazının kalıp olup olmadığını anlamak 1 saniye sürüyor.
CV’nizde yapmış olduğunuz herhangi bir dilbilgisi ya da imla hatası birçok kurumda başvurunuzun çöpe gitmesi
için yeterli. Şahsen, kendi geleceğini bu kadar doğrudan etkileyecek bir dokümana bile gerekli özeni göstermeyen bir adayın başkasının şirketinde yapacağı çalışmalarda hiç özen göstermeyeceğini düşünüyorum.
E-posta adresi profesyonel olmayan adayların elenme ihtimali %76. Çünkü burada ciddi bir iş yapıyoruz ve çalışanların da mümkün olduğunca profesyonel tavırları olmasını bekliyoruz. Böylece, “sweet_girl_1988_bjk” diye başlayan eposta adresinin sahibi, o ilana başvuran 1000 aday arasında kendisiyle ilgili farklı bir yargıya sahip olmamızı sağlıyor.
Bunların yanısıra, başvurunuzdaki fotoğrafın arka planı da önemli. Plajda çekildiği her halinden belli olan fotoğrafınızı boyundan altını keserek eklediğinizde “profesyonel” görünmüyorsunuz. Cep telefonunuzu sol elinize alıp boynunuzu bükerek yukarıdan çektiğiniz fotoğraf da başvurunuzu “özensizler” arasına almamıza sebep oluyor.
İşte tüm bu kriterleri göz önünde bulundurarak incelediğimizde ilk 7 saniyede elenen CV’lerin ardından geriye kalanların mesleki ve kişisel becerileri açısından pozisyona uygunluğunu değerlendirebiliriz.
Yazan Selin Yetimoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder